Panna cotta z zieloną herbatą
- 5-7 g żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 50-80 g cukru
- 30 ml wody
- 5-10 g herbaty matcha
- sezonowe owoce
- świeże zioła
Żelatynę wsypujemy do filiżanki, zalewamy odrobiną zimnej wody i dokładnie mieszamy. Kremówkę wlewamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do temperatury około 80°C. Zdejmujemy z kuchenki. W 30 ml ciepłej wody rozpuszczamy zieloną herbatę, starannie mieszając, tak by nie było grudek. Następnie do herbaty dodajemy 1 łyżkę podgrzanej kremówki i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Zieloną mieszaninę przelewamy do garnka z pozostałą kremówką. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Masę rozlewamy do 3 słoików o pojemności 120-150 ml i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem ozdabiamy deser sezonowymi owocami i świeżymi ziołami.
Quiche z wędzonym łososiem
Spód:
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 1 jajko
Do miski wsypujemy mąki i sól. Dodajemy drobno posiekane zimne masło i jajko. Szybko zagniatamy ciasto, po czym zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, przekładamy do okrągłej formy o średnicy 18-20 cm i nakłuwamy na całej powierzchni widelcem. Spód pieczemy 13-15 minut w temperaturze 190°C.
Nadzienie:
- 150-200 ml śmietany 22%
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g wędzonego łososia
Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem. Łososia kroimy na kawałki o grubości 3-4 cm. Na zapieczonym spodzie rozkładamy połowę ryby, a następnie zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy drugą partię łososia. Quiche pieczemy 25-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.